Het gevoel van het moment

 

door Anna Kroon

Kunstenaar Aras Kareem vindt zijn inspiratie in zijn directe omgeving.

`de werkelijkheid is mijn vertrekpunt, niet de fantasie. Ik zie kunst in alles. In alles wat ik op straat tegenkom, in de natuur, maar bijvoorbeeld ook in kindertekeningen. Het liefst zit ik samen met mijn dochtertje te tekenen. Ik kan daar eindeloos naar kijken. Het directe van kindertekening vind ik mooi. Zelf werk ik ook heel snel, zonder voorstudies of vooropgezet plan. Ik wil het gevoel van het moment vastleggen. Dat kan ook een gevoel zijn dat ontstaat uit een herinnering, uit een gedachte aan vroeger.`

Aras Kareem woont sinds 1993 in Nederland. Hij is geboren in Sulaimanya, Irak. De politieke situatie dwong hem Irak te verlaten. `Er is altijd een gevoel van heimwee. Dat draag ik altijd met me mee. Ook al zou ik teruggaan naar Irak, dan zou dat gevoel blijven, omdat ik weet dat ik en heel stuk heb gemist. `Zijn verblijf in Nederland ziet hij als een toeval, het is gen bewuste keuze geweest.

Periodes van veel werken en een hoge productie worden afgewisseld met periodes van rust. `Ik moet dan weer opladen, wel luisteren en lezen.`Kareem werkt meestal s nachts. Overdag heeft hij de zorg voor zijn twee kinderen, s nachts kan hij ongestoord werken. Zijn atelier is een kleine kamer in een nieuwbouwwoning in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Een groter atelier is welkom, vooral omdat hij ook op grotere formaten zou willen werken.

Zowel zijn manier van werken- het gebruik van kindertekeningen als inspiratie en het directe werken zonder voorstudies als zijn werk zelf doet denken aan de kleurige en expressieve schelmerijen van de kunstenaars uit de Cobra- groep¨. Toch had Kareem voor zijn komst naar Nederland nooit van deze schilders gehoord.


Inmiddels is hij een bewonderaar geworden van Corneille en Appel.